Intel, Oregon Tesisinde 2,500 Çalışanını İşten Çıkarıyor!
Intel, Oregon'daki tesisinde ekonomik nedenlerle 2,500 çalışanını işten çıkarma kararı aldı.

Intel’in çip üretme hedefleri pek iyi gitmiyor. Yeni bir rapora göre, şirket Oregon’daki tesislerinde binlerce çalışanı işten çıkarmayı planlıyor. Bu durum, Intel’in endüstrideki zorluklarını ve yeniden yapılanma çabalarını gözler önüne seriyor.
Intel, Çip İşine İlişkin Pek Umutlu Gözükmüyor, Oysa CHIPS Yasası’nın En Büyük Yararlanıcısı
Amerika’nın yerli çip şirketi, özellikle son birkaç çeyrek içinde sektörde yer bulmakta zorlanıyor. Team Blue’nun mali durumu hızla kötüleşiyor. Büyük hedeflere rağmen, üretim bölümü beklentileri karşılayamadı ve şimdi yeni CEO Lip-Bu Tan, şirketi yeniden rayına oturtmak için agresif kararlar alma niyetinde. Bir WARN bildirimi, Intel’in Oregon tesisinde 2,500’den fazla çalışanı işten çıkarmayı planladığını ortaya koydu; bu, şirketin geniş yeniden yapılanma planının bir parçası. Bu rakam, geçen hafta bildirilenin beş katı, bu da Intel’in dönüşüm planlarından vazgeçmediğini gösteriyor.
Intel’in Oregon tesisinde şu anda 23,000’den fazla çalışan bulunduğu ve 64.84 milyar dolarlık bir yatırım olduğu belirtiliyor. Buradaki işten çıkarmaların hedeflenmesi, Intel’in konumunu korumak için çaresiz olduğunu gösteriyor. Daha da önemlisi, bu tesis Intel’in gelecek 18A ve 14A düğümlerinin üretimini üstlenecekti. Şu an için operasyonların etkilenmediği bildirilse de, işten çıkarmaların kesinlikle Intel’in üretim politikalarını etkileyeceği aşikar. Team Blue’nun 18A ile ilgili dış hacim beklemediğini açıklaması göz önüne alındığında, IFS’nin rakiplerine yetişmek için daha çok zamana ihtiyacı olduğu söylenebilir.

Son zamanlarda ABD’de çip talebi oldukça yüksek, özellikle Başkan Trump’ın Made in USA girişimi sayesinde, TSMC gibi firmalar ABD’de ileri teknoloji düğümler üretmeye başladı. Yıllardır Amerika’da olmasına rağmen, Intel’in yerli çip üretim hedeflerine ulaşmakta başarısız olduğu görülüyor. Bu durum, şirketin özellikle üretim bölümünde ciddi temelleri sorunları olduğunu gösteriyor.
Oregon’daki işten çıkarmalar, işletme zararlarını azaltma yönünde bir adım olsa da, Intel’in şu an için yarı iletken işine pek umutlu olmadığını da gösteriyor. TSMC’nin Amerika’daki düğüm talebini iyi değerlendirdiği göz önünde bulundurulduğunda, Intel’in de önemli bir pazardan uzaklaştığı anlaşılıyor. Intel’in CEO’sunun söylediği gibi, firma dünyada en iyi on yarı iletken firması arasında bile değil ve eski ününe geri dönmek için sadece mali kaynaklardan daha fazlasına ihtiyaç var.