Huawei, Çin Çip Tedarik Zincirini Güçlendirerek Dominasyon Kurdu

Huawei, Çin'deki 11'den fazla fabrika ile çip tedarik zincirindeki etkinliğini artırıyor.

Huawei, Çin’deki çip tedarik zincirini de ele geçirmeyi başardı. Yeni bir rapora göre, şirket artık farklı yan kuruluşlar altında birçok tesis işletiyor.

Huawei’nin Çin Tedarik Zinciri Üzerindeki Kontrolü Giderek Güçleniyor

Son yıllarda Huawei’nin, mobil odaklı bir firmadan neredeyse her ana akım teknolojinin sorumluluğunu üstlenen bir dev teknoloji şirketine dönüşmesi hiç şüphesiz ki dikkate değer. Özellikle yapay zeka döneminin başlamasıyla birlikte, Huawei, yetenekli donanımlar geliştirmek için oldukça aktif oldu ve şimdi çip üretim hatlarına da sahip. The Elec tarafından yayımlanan bir rapora göre, Huawei, ülke genelinde yaklaşık on bir farklı fabrika işletiyor ve bu tesisler çip üretimi ve DRAM üretiminden sorumlu.

Huawei’nin Çip Tesisleri ve Üretim Kapasitesi

İlginç bir şekilde, Huawei bu fabrikaları isimlendirirken, Çin’in büyük teknoloji şirketleriyle tamamen alakasız isimler seçti. Raporlara göre, bu fabrikaların birçoğu devlet destekli. Huawei’nin çip tesislerinden bazıları, Qingdao şehrinde bulunan Qingdao Si’En olarak bilinirken, şirketin faaliyetleri Shenzhen’de PST, PXW, SWX ve PJHT gibi birçok farklı operasyonla daha yoğunlaşmış durumda. İsimlendirme, operasyonların gizli görünmesini sağlarken, teknoloji devinin bu tesislerden beklediği tüm gereksinimleri de karşılıyor.

Huawei’nin işletmekte olduğu on bir fabrikanın en az beşinin 7nm çip üretebildiği iddia ediliyor. Bu durum, onları Çin’in en büyük yarı iletken şirketi olan SMIC ile eşit düzeye getiriyor. Bu tesisler, yüksek üretim kapasitesine sahip olup, Huawei’nin bu fabrikalardan yüksek üretim rakamları beklemesi nedeniyle bu durum oldukça önemli. Çin teknoloji devi, tedarik zincirini tamamen “dikey olarak entegre” ederek, mobil ve yapay zeka hızlandırıcıları için SoC’lerini sunuyor. Bu fabrikalardan büyük üretim rakamları gereksinimi bulunuyor.

Şu an için Huawei’nin hırslarını durdurmak mümkün görünmüyor. Şirket sadece müşterilere ve üreticilere yönelik bir ekosistem oluşturmakla kalmadı, aynı zamanda geniş Ar-Ge kaynakları ve devlet desteği ile daha fazla büyüme için hazır bir konumda bulunuyor.

Batuhan BOLAT

Dijithal'in kurucusu ve yapay zeka terbiyecisi. İstatistik ve veri bilimine meraklı bir üniversite öğrencisi. Oyun ve teknoloji bağımlısı, fotoğrafçılığa da meraklı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu