ASRock Anakartlar ve Ryzen 9000 İşlemcilerde Voltaj Sorunları Açığa Çıktı

ASRock anakartları, Ryzen 9000 CPU'ları için risk oluşturabilecek 1.27V'ya kadar dalgalanan SoC voltajı gösteriyor.

Tech Yes City’den Bryan, Ryzen 7000 ve 9000 işlemcilerini birkaç anakartta test etti ve ASRock anakartlarının SoC voltajını diğer markalara göre nasıl sağladığını ortaya koydu.

ASRock ve Diğer Anakartlar Arasındaki Farklar: Tech Yes City’nin Analizi

Ryzen 9000 işlemcilerin, özellikle Ryzen 7 9800X3D’nin arızalandığına dair raporları duymuş olabilirsiniz; ancak bu arızaların nedenleriyle ilgili kesin bir bilgi bulunamadı. Bu durum, kullanıcıların işlemci arızalarının gerçek nedenlerini anlamalarına yardımcı olabilecek ilk araştırmalardan biri olabilir.

Birkaç gün önce, popüler teknoloji YouTuber’ı Tech Yes City, ASRock X870 Steel Legend anakartında ilk ölü Ryzen 9 9950X CPU’sunun raporunu verdi. ASRock anakartında Ryzen 9000 işlemcilerin arızalandığına dair daha önce de görmüştük; Reddit’te toplamda yaklaşık 200 benzer rapor bulunuyor.

Bryan, bu durumun gerçekten neye bağlı olduğunu araştırdı ve ASRock anakartlarının, diğer markalara göre SoC voltaj talebini nasıl ele aldığına dair bazı farklılıklar tespit etti. SoC voltajı, CPU’nun çalışması için gereken voltajdır ve çoğu durumda statik kalması beklenir. Ancak ASRock anakartları, örneğin Ryzen 9800X3D kurulu ASRock X870E Taichi Lite’da, SoC voltajının sürekli olarak dalgalandığını gösteriyor.

Düşünülmesi gereken bir diğer nokta, voltaj dalgalanmasının önemli olmaması. Ancak üst limit, genellikle kabul edilen maksimum limitin biraz üzerindedir. Her iki işlemci için (Ryzen 7 7700 ve Ryzen 9800X3D) SoC voltajının 1.250V’yi aştığı ve 1.270V civarına yaklaştığı görülüyor. Diğer markaların anakartları, genellikle SoC’ya 1.20V civarında voltaj sağlarken, ASUS X870E Crosshair Hero, stabiliteyi artırmak için varsayılan olarak 50 mV daha ekliyor.

Yine de, ASUS anakartı voltajı sabit tutarken, ASRock anakartının sürekli dalgalanması kalıcı CPU hasarına yol açabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, işlemci “ne kadar SoC voltajı gerektiğini belirleyen” tarafıdır ve arızalar, hem işlemci hem de anakartın SoC talebini ele alış biçiminden kaynaklanmaktadır.

Kesinlikle, bu durumun daha derin bir araştırmaya ihtiyaç duyduğu aşikâr; çünkü bu, işlemci hasarının tek nedeni olmayabilir. O zamana kadar ASRock’ın bu durumu bir BIOS güncellemesi ile düzeltmesi gerekebilir. Ancak riski azaltmak istiyorsanız, BIOS’tan Uncore Voltajını “etkinleştirmeniz” gerekecektir.

Batuhan BOLAT

Dijithal'in kurucusu ve yapay zeka terbiyecisi. İstatistik ve veri bilimine meraklı bir üniversite öğrencisi. Oyun ve teknoloji bağımlısı, fotoğrafçılığa da meraklı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu