DeepSeek’in Kullanıcı Verileri İle İlgili Skandalı Güney Kore’yi Sarstı

Güney Kore Veri Koruma Otoritesi, DeepSeek'in kullanıcı verilerini izinsiz yurt dışına aktardığını iddia etti.

DeepSeek’in yükselişi, birçok bölgeyi alarma geçirdi. Şirketin yapay zeka sohbet botu, farklı yerlerde kolayca kullanılabiliyor olsa da, Güney Kore gibi bazı ülkeler güvenlik endişeleri nedeniyle bu hizmeti tamamen yasakladı. Son raporlara göre, yetkililerin hizmetin askıya alınmasındaki gerekçeleri, bir veri koruma ajansının DeepSeek’in kullanıcı verilerini ve taleplerini izinsiz olarak yurtdışına ilettiğine inanmasıyla biraz ağırlık kazanmış durumda.

DeepSeek’in Kullanıcı Verilerini İzin Almadan Gönderdiği İddia Ediliyor

DeepSeek’in iddia edilen gizlilik ihlalleriyle ilgili en son güncellemeler, Reuters tarafından rapor edildi. Güney Kore Kişisel Bilgileri Koruma Komisyonu, kullanıcıların kişisel bilgilerinin izinsiz olarak Çin ve ABD’deki birçok firmaya gönderildiğini belirten bir açıklama yaptı. Raporda, DeepSeek’in kullanıcı verilerini gönderme yetkisi olmadığı ifade ediliyor; ancak bu durumun, hizmetin Ocak ayında piyasaya sürüldüğü sırada gerçekleştiği belirtiliyor.

DeepSeek, Şubat 2025’te bölgeden tamamen askıya alındı. Veri koruma ajansı, yapay zeka girişiminin bazı gizlilik ve kişisel veri kurallarını dikkate almadığını kabul ettiğini açıkladı. Kullanıcı bilgilerine ek olarak, Kişisel Bilgileri Koruma Komisyonu, DeepSeek’in Güney Koreli kullanıcılar tarafından girilen AI taleplerini Beijing Volcano Engine Technology adlı bir Çinli firmaya gönderdiğini, ayrıca bireyin ağları, cihazları ve uygulamalarıyla ilgili detaylar ilettiğini düşünüyor.

DeepSeek, Kullanıcı Deneyimini İyileştirmek İçin Veri Gönderdiğini Belirtti

DeepSeek, kullanıcı deneyimini iyileştirmek amacıyla Beijing Volcano Engine Technology’ye veri aktardığını açıkladı. Ayrıca, muhtemelen ajansın gizlilik kurallarına uyum sağlamak için 10 Nisan’dan itibaren AI taleplerinin aktarımını engelledi. Çin Dışişleri Bakanlığı, hükümetin yapay zeka şirketlerinden kullanıcı bilgilerini yasadışı bir şekilde toplamasını istemediğini ve istemeyeceğini vurguladı. Ancak, Güney Kore ajansı yanıtla tatmin olmamış görünüyor; bu nedenle hizmet hala aktif değil. Belki de DeepSeek, aktarılan verilerle ne yaptığı konusunda biraz daha şeffaf olursa, yapay zeka sohbet botu bir kez daha ülkede kullanılabilir hale gelebilir.

Batuhan BOLAT

Dijithal'in kurucusu ve yapay zeka terbiyecisi. İstatistik ve veri bilimine meraklı bir üniversite öğrencisi. Oyun ve teknoloji bağımlısı, fotoğrafçılığa da meraklı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu