SMIC, 2024 İçin 7 Milyar Dolar Yatırım Planlıyor!
Çinli çip devi SMIC, tarifelerden etkilense de 2025'te daha fazla çip üretmek için 7 milyar dolar harcayacak.

Çin’in en büyük yarı iletken üreticisi olan Sektör Üretim Uluslararası Şirketi (SMIC), bu yıl 7 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını, firmanın mali ilk çeyrek kazanç çağrısında yöneticileri tarafından paylaşıldı. Şirket, bu parayı gelecekteki büyümeye yatırdığı için 2024 yılında kâr dağıtımından kaçınacağını açıkladı. SMIC’in sermaye harcamaları, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %57 oranında düşerek 2024’ün ilk çeyreğinde 1.4 milyar dolara geriledi. SMIC’in finans müdürü, firmanın bu yıl 2024 yılı harcama seviyelerini koruyacağını belirtti.
SMIC, 2024 Sermaye Harcamalarını 2025’te Koruyacak
SMIC, 2024 yılında 7.3 milyar dolar sermaye harcaması yaptı; bu, 2023 yılında yapılan 7.4 milyar dolarlık harcamadan biraz daha düşük. Şirket, iç pazardan gelen talebin artması ve ABD’nin TSMC’ye uyguladığı yaptırımlar nedeniyle son teknolojileri geliştirme zorunluluğu nedeniyle sermaye harcamalarını artırmak zorunda kaldı. Bu yaptırımlar, Tayvan merkezli firmanın Çin’in Huawei şirketine çip satmasını engelliyor. SMIC’in sermaye harcamaları 2022 yılında 6.3 milyar dolar iken, ertesi yıl 1.1 milyar dolar artış gösterdi.
Firmanın ilk çeyrek kazanç çağrısında, SMIC’in mali direktörü Wu Jungfeng, şirketin kapasite genişletme ve inşaat süreçleri hakkında yorumda bulundu. Wu, “Şu anda kapasite inşaatı açısından önemli bir dönem içerisindeyiz ve pazar payımızı sürekli artırıyoruz.” dedi. Bu faaliyetlerin, Ar-Ge ile birlikte “sürekli sermaye harcaması” gerektirdiğini belirtti.
Sermaye Harcamalarında Denge Sağlama Çabası
Wu, 2025 yılı sermaye harcamalarının 2024 seviyelerinde sabit kalacağını ifade etti. “2025’te şirketin sermaye harcamalarının, bir önceki yıl ile neredeyse aynı olması bekleniyor,” dedi. Ona göre, daha yüksek harcamalar, firmanın “temel işine, kapasite genişletme ve Ar-Ge faaliyetlerine fon tahsis etme önceliği” taşıdığını gösteriyor; bu durum, SMIC’in yatırımcılara kâr dağıtımını gerçekleştirmemesine neden oluyor.

SMIC’in eş CEO’su Zhao Haijun, firmanın karşılaştığı tarifeye bağlı belirsizlikleri dile getirdi. Zhao, SMIC’in otomotiv ve diğer müşterilerden gelen siparişlerin arttığını belirtti ve bunun, Çin’deki durgun ekonomik ortamın iyileştiğini gösterdiğini ifade etti. Ancak, “pazar, tarife politikası değişiklikleri ve diğer faktörlerin getirdiği kaygılardan etkileniyor,” dedi.
Artan belirsizlik, firmanın 2025’in ikinci yarısına dair net bir gelecek tahmininde bulunmasını da zorlaştırdı. Tüketici elektroniği firması Apple, en son kazanç çağrısında yönetimin tedarik zinciri taşınması ve tarifelerden kaynaklanan uzun vadeli etkiler hakkında sessiz kalmasının ardından hisse senetlerinde düşüş yaşadı.
SMIC de benzer bir tutum sergiledi. Zhao, “Tarife politikası ne yönde gelişecek, pazar teşvikleri ve stoklama talepleri gelecekteki talebi aşacak mı, yeni tarifelerin getirdiği fiyat artışları nedeniyle emtia ürünlerine olan talep azalacak mı gibi sorulara dikkat edilmesi gerekiyor,” dedi.
Son olarak, Zhao, “Yeni tarifelerin getirdiği fiyat artışları, ikinci yarı için görünümümüzü belirsiz kılıyor. Özellikle üçüncü çeyreğin sonundan itibaren yılın sonuna kadar olan süreçte,” diye ekledi. SMIC yöneticisi, yılın ikinci yarısının “hem fırsatlar hem de zorluklar” sunduğunu vurguladı ve “karşılaştığımız sorunlar, herkesin yüzleşmek zorunda olduğu meselelerdir,” şeklinde konuştu.